Geen categorie

Marrakech, Marokko

Op 23 februari vertrok ik samen met een vriendin (Jisca) naar Marrakech. De aankomst in de oude medina in de avond was een hele belevenis. Rond 21.30 uur ‘s avonds werden we door onze vooraf geboekte transfer gedropt bij een oude man met een soort kruiwagen die ons en onze bagage naar de riad zou brengen. We lopen bijna een half uur door allemaal kleine en smalle steegjes in het donker, tot we bij onze Riad ‘Chalymar’ aankomen. Eenmaal binnen worden we door onze host Mohsin heel fijn ontvangen. We krijgen een kopje thee, kletsen met hem wat bij en hij verteld ons wat we vooral wel en niet moeten doen in Marrakech. Hij brengt ons naar onze kamer waar we de eerste nacht heerlijk slapen met het geluid van de keiharde regen. De volgende ochtend worden we wakker met het geluid van het ochtend gebed van de moskee.

De oude stad van Marrakech, oftewel de medina, is een prachtige wirwar van straatjes waar je volledig kan verdwalen. In mijn ogen is het niet nodig met een gids door de medina te lopen als je de app MAPS.ME gebruikt. Een offline, zeer actuele kaart waar de straatjes in de medina heel goed op staan weergegeven.

Wij hadden deze app een dag eerder willen hebben, want wij komen erachter dat de wandeltocht van de avond van aankomst geen half uur, maar 3 minuten had kunnen duren. 😉

Hieronder beschrijf ik de leukste must-sees, activiteiten, shopping tips, restaurants, must-skips en overige tips:

Must sees/ activiteiten

Le Jardin Secret: Deze tuin en galerij liggen midden in de oude medina. De tuin ligt verstopt achter een grote poort, maar is zeker de moeite waard te bezoeken. De avond van aankomst had het bij ons flink geregend met als resultaat dat de tuin er prachtig bij lag. In de overdekte stukken van de tuin is een foto-expositie over de aanleg van de tuin en een kunst expositie van een lokale kunstenaar. Ook is er een dakterras waar je kan eten en waar je uitzicht hebt over de tuin. Wij hebben dit niet gedaan. In de buurt van deze tuin liggen namelijk verschillende restaurants, waar je heerlijk kan eten en drinken.

Jardin Marjorelle: De Marjorelle tuin ligt in de nieuwe medina van Marrakech. Hiervoor moet je dus buiten de stadsmuren gaan. Vanaf de oude medina (afhankelijk van waar je verblijft) is dit ongeveer 2,5 km lopen. De Marjorelle tuinen staan bekend om de felle kleuren en dan vooral het Marjorelle blauw en het geel, in combinatie met de planten. De tuin is ontworpen door Jacques Majorelle en zijn in 1980 overgenomen door Yves Saint Laurent en Pierre Bergé. Na hun overlijden is hier een gedenksteen voor ze geplaatst. Ook kan je hier het Yves Saint Laurent museum bezoeken. Hier betaal je extra entree voor. Zelf vond ik de tuin qua kleuren erg mooi om te zien, maar als ik heel eerlijk ben is de tuin ook een Instagram hotspot en komen mensen hier vooral om foto’s te maken. Persoonlijk vind ik Le Jardin Secret mooier. Het is minder toeristisch en meer traditioneel Marrokaans.

Medersa Ben Youssef: Dit is de koranschool in de oude medina. Het is een prachtig gebouw. Loop naar binnen, kijk naar de tegeltjes en het houtsnijwerk wat in alle kozijnen in de school te vinden is. Het is verbazingwekkend hoe dit is gemaakt en hoeveel tijd hier in heeft gezeten om dit gebouw te kunnen realiseren.

Jemaa el Fna: Dit is het marktplein in de oude medina. Hier vind je muzikanten en streetfood en het is vooral erg leuk hier rond te kijken en indrukken op te doen.

Bezoek aan een Hammam: Op een regenachtige dag of op een avond is het fijn om een Hammam te bezoeken. Wij bezochten ‘Le bain the Kasbah’ en hadden hier een behandeling van bijna twee uur. Wij boekten de ‘Pack Le Bain Kasbah’. Hierbij heb je 45 minuten een behandeling in de Hammam, met black soap, een scrub behandeling, een facial behandeling, en een massage van een uur. Tussendoor krijg je een kopje thee en heb je ook de mogelijkheid je haar een behandeling te geven met argan olie. Je betaalt hiervoor ongeveer €50,-.

Ourika Vallei: Op 40 minuten rijden van Marrakech ligt de Ourika Vallei. Wij hebben deze dagtrip geboekt via onze host in de Riad voor €25,- p.p. Hiervoor kregen we een dagtour van 9.15 uur tot 17.00 uur. De heenweg duurt iets langer doordat je drie toeristische stops doet. Deze vonden wij alles behalve interessant , dus als je hier niet op zit te wachten zou je ook kunnen kijken of je een privé tour kan boeken. De vallei zelf is prachtig en het water in de watervallen heel helder. Dit komt omdat het gletsjer water is. De gletsjer kan je ook goed zien liggen en zeker bij mooi weer is dit prachtig. Wij hebben vanaf het eindpunt van de tour een hike van anderhalf uur naar het hoogste punt van de watervallen gedaan met een gids. Dit is echt een aanrader. Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen of sneakers aan hebt, die eventueel ook vies mogen worden. Met de gids loop je namelijk letterlijk door de watervallen heen en mag je van steentje naar steentje springen. Op je slippers ga je dit niet redden ;-). Wat ook leuk is zijn de vele apen die je in de vallei vindt. Ze trekken zich niet zoveel aan van mensen en rennen gewoon langs je, of springen over je heen een boom in.

Bahia Palace: Het Bahia Paleis is een van de twee paleizen in Marrakech (Het El Badi Paleis was helaas gesloten voor renovatie). Het paleis is opgebouwd uit verschillende riads en is een monumentaal gebouw. Ook hier zie je weer veel prachtige Marrokaanse tegeltjes, binnen tuinen en ook een kunstexpositie.

Shoppen

In Marrakech kan je prima shoppen. De oude medina stikt van de souks. Je vindt hier tassen, vloerkleden, kussenhoezen, poeven, lampen, schalen, borden, kruiden, argan olie en ga zo maar door. Hou je van interieur shoppen en het inrichten van je huis, dan kan je je hier helemaal uitleven. Ik kocht hier een schaal, een poef en een tas. Het liefst had ik nog veel meer meegenomen, maar helaas had ik beperkte bagageruimte. Ben je dus echt van plan hier dingen voor in je huis te kopen, boek dan extra bagage bij je vlucht. De wat grotere souks waar je o.a. vloerkleden kan kopen, verschepen hun spullen ook naar Nederland.

Restaurants

Ik eet vegetarisch en heb dus ook vooral gekeken naar de vegetarische opties die overal op de kaart terug zijn te vinden. Eigenlijk heb je in elk traditioneel restaurant wel vegetarische tajine (vaak met aardappel) of vegetarische couscous op de kaart staan. Hieronder de restaurants waar ik heel lekker gegeten heb!

Le Jardin restaurant: Dit mega hippe restaurant ligt vlakbij ‘Le Jardin Secret’, als je dit restaurant niet van tevoren opzoekt, is het vrijwel onvindbaar. Wij bestelden hier de vegetarische couscous en een thee. Beide waren heerlijk en de service in dit restaurant was heel fijn.

El Fenn: Dit hotel/ restaurant is te vinden vlakbij de Koutoubia Moskee. Vanaf het dakterras heb je een heel mooi uitzicht op de moskee. Wij bestelden hier de ‘Coffee Gourmet’; een koffie naar keuze met diverse zoete lekkernijen. Zeker een aanrader. Daarnaast is dit ook een prima plek voor een wijntje of een lekkere cocktail in de avond.

Le Tanjia: Le Tanjia bevindt zich vlakbij onze Riad en werd ons aanbevolen door onze host. Hier vind je lokaal eten (tajine gerechten en couscous), kan je gezellig een drankje drinken, en kijken naar een show. Het is noodzakelijk om hier van te voren te reserveren, anders kan je hier niet zomaar een tafel krijgen.

Nomad: Nomad is een restaurant wat verstopt zit in de oude medina tussen de vele kleine souks. Als je het eenmaal gevonden hebt, loop je een trapje omhoog en sta je opeens midden in een heel mooi lunchcafé. Bij Nomad kun je prima lunchen en er staan veel vegetarische opties de kaart.

Koulchi Zine: Koulchi Zine is een restaurant wat zich bevindt vlakbij onze Riad. Het heeft een mooi dakterras waar je de zonsondergang kan zien en ook hier staan best wat vegetarische opties op de kaart. Van salades, tajines en couscous tot vegan burgers 😉

La Pergola: Dit leuke dakterras zijn we per ongeluk tegen gekomen toen we door de stromende regen door de souks liepen. Het dakterras geeft een mooi uitzicht over de oude medina en je kan hier (en dat kan niet overal) toch nog droog zitten als het een keer regent. Hier staan vega en vegan opties op de kaart, ze hebben hier goede koffie, en lekkere cocktails! Wij dronken hier de L.O.G. (Love in the Orange Grove). Ingrediënten: Fresh ginger, Cointreau, cane sugar, fresh orange juice, orange blossom, champagne, orange zests. AANRADER!

Mandala Society: Dit restaurant staat bekend om zijn voornamelijk vegetarische kaart. Het eten en de koffies zijn hier heerlijk. Wij zijn hier een keer in de avond gaan dineren en hebben hier een keer geluncht. Ik heb hier de lekkerste koffie ever gedronken: de Black Pepper Latte. Een zoete koffie met een pittige nasmaak. Deze moet je echt drinken!

Dardar restaurant: Dit is het mooiste rooftop restaurant wat ik heb gezien in Marrakech. Vanuit Dardar kijk je uit over de hele stad, het Atlasgebergte en je ziet hier prachtige zonsondergangen. De zon gaat onder om 19.30 uur, dus als je slim bent zorg je dat je hier rond 19.00 uur op het dakterras zit om de zonsondergang te zien. Reserveren moet hier een aantal dagen van tevoren, het restaurant zit namelijk elke dag vol geboekt. Dit is niet voor niets. Niet alleen het uitzicht is hier prachtig, het restaurant is een belevenis op zich. Er is live muziek (Op de avond dat wij er waren van Fabrice Monleau), goed eten en ook de aankleding van het restaurant is fantastisch. Wij aten hier tapas: tempura aubergine met honing (aanrader!), vegetarische springrolls en een vegetarische pastille (soort loempia, maar echt heel erg lekker!). Ook kun je hier heerlijke (frozen) cocktails bestellen. Als toetje namen wij de crème brûlée, die ook erg lekker was, maar ben je echt een toetjes freak, dan moet je voor de burning man gaan. Dit restaurant staat voor mij met stip op nummer één!

Verblijf in een Riad

Wij zijn verbleven in Riad Chalymar. Een Riad die echt verstopt ligt in de oude medina. Riad Chalymar is een hele fijne en rustige plek. De kamers in deze Riad zijn prachtig en helemaal in Marrokaanse stijl ingericht. De Riad heeft een fijn ontbijt. Je krijgt elke dag iets anders en de dames in het kleine keukentje van de Riad maken alles met liefde voor je klaar.

Riad Chalymar heeft een hele lieve host. Mohsin heeft ons ontvangen met een kopje thee, vertelde ons over de leuke plekjes in de oude medina, hielp ons met het reserveren van restaurants waar je goed traditioneel Marrokaans eten kon eten en heeft ook een dagtour naar de Ourika Vallei voor ons geboekt. Alles wat hij heeft geregeld voor ons was echt goedkoper dan op websites en via andere tour aanbieders te vinden was. Daarnaast was hij elke dag in voor een gezellig kletspraatje en hebben we enorm met hem gelachen. Mohsin heeft ook een kat: Sarah. Ook zij is elke dag in voor een praatje en heel veel lieve knuffels. Ik heb me in deze Riad ontzettend thuis gevoeld!

Must skips

Koutoubia Moskee: Van een afstand een mooi gebouw, maar van dichtbij valt het tegen. Ook is het niet mogelijk de moskee binnen te gaan. De moskee is alleen om te bidden en niet toegankelijk voor toeristen. De tuin om de moskee is op zich mooi, maar er zijn mooiere en beter onderhouden tuinen in Marrakech, zoals Le Jardin Marjorelle en Le Jardin Secret.

De nieuwe medina: Achter de stadsmuren van de oude medina, vind je de nieuwe medina. Dit stuk kan je als toerist prima overslaan. Er is niet veel te doen, en ook is het geen mooi deel van de stad. Ben je opzoek naar fastfood ketens, dan vind je deze hier ;-).

Jemaa el Fna: Het klinkt tegenstrijdig hoe ik dit schrijf, maar Jemaa en Fna is leuk om indrukken op te doen, maar als je niet kan tegen dierenleed is dit niet een plek waar je moet zijn. Op dit plein worden cobraslangen door muziek onder hypnose gebracht en wordt er ook op een heel onnatuurlijke wijze met ze rondgezwaaid. Ook staan hier mensen met apen aan kettingen, waar toeristen foto’s mee kunnen maken. Ik merkte aan mezelf dat ik me hier heel ongemakkelijk bij voelde. Ook kan je vanaf Jemaa el Fna aan de kant van de Koutoubia moskee een rit maken met paard en wagen. Deze paarden staan in de volle zon en worden onnodig vaak geslagen met een zweep. Ook dit vond ik verschrikkelijk om te zien. Het is goed om je een beetje in te lezen voor je naar Marrakech gaat, om te voorkomen dat je door dit soort zaken overdonderd wordt.

Tips

Pin Marokkaanse Dirhams op het vliegveld. Het contante geld is handig om te gebruiken in de verschillende Souks in de oude medina. Bij de wat hippere restaurants is het mogelijk om te pinnen, dus gebruik je contante geld niet voor het uit eten gaan, scheelt weer een stop bij een pinautomaat of bank. Een euro is omgerekend tien Dirham.

Download MAPS.ME en loop niet met mannetjes de medina in die je graag de weg willen wijzen en zich aan je opdringen. Uiteindelijk vragen ze hier flink wat Dirhams voor, terwijl je met deze app een gedetailleerde goedwerkende kaart van de medina kan downloaden, waarmee je echt zelf de weg kan vinden.

Wanneer je de Jardin Marjorelle wilt bezoeken, moet je online tickets boeken voor een tijdslot. Het is erg druk hier en op de dag zelf aankomen en een ticket boeken gaat je niet lukken. Daarnaast is het handig om hier niet in het weekend naar toe te gaan, dan is het hier erg druk.

In de oude medina staan overal mensen die je met liefde de weg willen wijzen. Wat blijkt: ze sturen je altijd de verkeerde kant op, waarschijnlijk omdat ze zelf in de buurt een winkel hebben 😉 Volg dus lekker MAPS.ME als je echt iets zoekt in de oude medina.

Zorg ervoor dat je altijd extra cash geld bij je hebt. Veel mensen die in Marokko werken in de toeristische sector, krijgen niet heel veel betaald voor het werk wat ze doen. Een extraatje voor de taxichauffeur, de bediening in het restaurant, gidsen en ook je host in je Riad is echt geen overbodige luxe.

Ga je winkelen in Marrakech dan is de beste tip om dit niet gelijk op de eerste dag te doen. Wacht hiermee tot het einde van je trip. Aan het eind weet je namelijk wat goede prijzen zijn voor hetgeen je graag wil hebben en weet je ook waar je favoriete souks zitten. Daarnaast kan je overal wel flink afdingen. Beginnen bij de helft van de prijs van iets, is niet raar en zo kan je eigenlijk alles wel goedkoper krijgen dan de prijs die vooraf aangegeven wordt. Rondom het plein Jemaa el Fna is het erg toeristisch en de prijzen zijn dichtbij het plein veel hoger dan wanneer je verder de souks in loopt. Je merkt ook dat de verkopers verder de souks in, vriendelijker zijn, je rustig laten rondkijken en niks opdringen. In de buurt van Jemaa el Fna kan dit flink vervelend zijn. Onze favoriete souks zaten in de straat van restaurant Dardar.

Al met al kan ik dus zeggen dat Marrakech een echte aanrader is. Ik heb elk moment van de stad genoten. De mensen zijn gastvrij en vriendelijk en willen heel graag iets over hun stad en land vertellen, maak dus ook tijd voor een praatje. Marrakech heeft mij nieuwsgierig gemaakt naar de rest van Marokko dus ik ga zeker snel een keer terug naar dit mooie land. Op instagram heb ik een reel geplaatst met beelden van mijn reis, deze vind je hier 🙂

Heb je naar aanleiding van mijn blog vragen of heb je tips voor andere leuke plekken in Marokko? Stuur dan even een berichtje! Zie je in de volgende blog!

Liefs Marjolein

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: